Fluweelpootje - Enoki - Pluggen

Benodigdheden:

Fluweelpootje pluggen
Bijgeleverde wax
Een vers, onbehandeld loofhouten stam of blok
Boormachine met een 8-10 mm houtboor

Stap 1: Voorbereiden van de stam of het houtblok

Gebruik een gezonde loofhouten stam, zoals eik, beuk, of populier, zonder tekenen van ziekte of andere schimmelgroei. Het hout moet vers zijn, bij voorkeur binnen 2-4 weken na het kappen. De stam of het houtblok moet ongeveer 50-100 cm lang zijn en een diameter van 20-40 cm hebben. Je kunt ook een stobbe van een omgehakte loofboom gebruiken.

Stap 2: Boren van gaten

Boor gaten van ongeveer 35-40 mm diep in de stam of het houtblok met een 8-10 mm houtboor. De gaten moeten op een afstand van ongeveer 15 cm van elkaar liggen in een ruitvormig patroon. Bedek het hele oppervlak van de stam of het houtblok met gaten.

Stap 3: Inoculeren en wax aanbrengen

Duw de Fluweelpootje in de geboorde gaten totdat ze gelijk liggen met het oppervlak van het hout. Dek de pluggen af met stukjes kneedbare wax of smelt de bijgeleverde wax au bain-marie of in een waxsmelter. Gebruik een kwast om de gesmolten wax voorzichtig over de pluggen en de geboorde gaten aan te brengen.

Stap 4: Plaatsing en verzorging

Plaats de geïnoculeerde stam of het houtblok in een schaduwrijke omgeving. Houd het hout vochtig door het te besproeien met water tijdens droge periodes.

Stap 5: Geduld en observatie

Het duurt enkele maanden voordat het Fluweelpootje mycelium zich volledig door het hout heeft verspreid en vruchtlichamen begint te produceren. Gedurende deze tijd, controleer regelmatig op tekenen van groei.

Stap 6: Oogsten

Oogst de Fluweelpootje wanneer de hoedranden net beginnen te krullen en de slijmerige laag op de hoed nog aanwezig is. Gebruik een scherp mes om de paddenstoelen dicht bij de basis van de steel af te snijden.

Stap 7: Genieten

Fluweelpootje heeft een nootachtige smaak en een slijmerige textuur die helpt om sauzen en soepen te binden. Ze worden vaak gebruikt in misosoep en Japanse stoofschotels. Probeer ze te bakken in sojasaus en mirin voor een heerlijk bijgerecht of voeg ze toe aan je favoriete Aziatische gerechten.