Handleiding - Gele Oesterzwam kweekset

Handleiding - Gele Oesterzwam kweekset

STAP 1

Haal de kweekset uit de doos.

STAP 2

Snijd met een scherp mesje of een schaar 1 of meerdere kruisjes van ongeveer 4 bij 4 cm in het plastic. Uit deze kruisjes zullen de paddenstoelen groeien.
De plaats van de kruisjes maakt niet veel uit. Het mycelium zal zelf opmerken waar het meeste zuurstof vandaan komt en daar zullen vanzelf paddenstoelen vormen.

STAP 3

Zet het blok niet in direct zonlicht en niet te dicht bij de verwarming. Oesterzwammen groeien het best in een zuurstofrijke omgeving met een hoge luchtvochtigheid. De badkamer en (bijkeuken zijn over het algemeen de meest geschikte plekken in huis.

Om de luchtvochtigheid in de directe omgeving van de kweekset te verhogen kun je het blok op een natte doek zetten.

Na 1 dag tot 2 weken zullen de eerste kopjes zich laten zien. Houd tot die tijd het mycelium bij de kruisjes vochtig. Dit kan door water met een plantenspuit op de open plekken te spuiten.
Als er nog geen oesterzwammen beginnen te groeien, kun je de kweekset een nachtje in de koelkast zetten om te triggeren dat het blok zwammen gaat vormen.

STAP 4

Op het moment dat de oesterzwammen niet meer hard groeien en net voordat de hoedjes helemaal zijn opengeklapt, kan er geoogst worden. De bundels kunnen in het geheel van het blok getrokken worden.

STAP 5

Om een volgende oogst te bevorderen, moeten de open plekken dagelijks vochtig gehouden worden. Dit kan met een plantenspuit. Na ongeveer 1 á 2 weken zullen nieuwe paddenstoelen zich beginnen te vormen.

Het hele proces kan 1 tot 3 (en misschien zelfs 4) keer worden herhaald. Wanneer het blok volledig is uitgeput kan het uitstekend dienen als compost.