Judasoor - Wood ear - Pluggen

Benodigdheden:

  • Judasoor pluggen
  • Bijgeleverde bijenwas
  • Een vers, onbehandeld loofhouten stam of blok
  • Boormachine met een 8-10 mm houtboor

Stap 1: Voorbereiden van de stam of het houtblok

Zorg voor een gezonde loofhouten stam, zoals eik, beuk, of populier, zonder tekenen van ziekte of andere schimmelgroei. Het hout moet vers zijn, bij voorkeur binnen 2-4 weken na het kappen. De stam of het houtblok moet ongeveer 50-100 cm lang zijn en een diameter van 10-40 cm hebben. Een stobbe van een omgehakte loofboom kan ook worden gebruikt.

Stap 2: Boren van gaten

Boor gaten van ongeveer 35-40 mm diep in de stam of het houtblok met een 8-10 mm houtboor. De gaten moeten op een afstand van ongeveer 15 cm van elkaar liggen in een ruitvormig patroon. Bedek het hele oppervlak van de stam of het houtblok met gaten.

Stap 3: Inoculeren en wax aanbrengen

Plaats de Judasoor pluggen in de geboorde gaten totdat ze gelijk liggen met het oppervlak van het hout. Dek de pluggen, nadat je ze in het hout hebt gestopt, af met stukjes kneedbare bijenwas..

Stap 4: Plaatsing en verzorging

Plaats de geïnoculeerde stam of het houtblok in een schaduwrijke omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Houd het hout vochtig door het te besproeien met water tijdens droge periodes.

Stap 5: Geduld en observatie

Het duurt enkele maanden voordat het Judasoor mycelium zich volledig door het hout heeft verspreid en vruchtlichamen begint te produceren. Gedurende deze tijd, controleer regelmatig op tekenen van groei.

Stap 6: Oogsten

Oogst de Judasoor paddenstoelen wanneer ze stevig maar toch buigzaam zijn. Snijd de paddenstoelen dicht bij de basis van de steel af met een scherp mes.

Stap 7: Genieten

Judasoor heeft een subtiele smaak en een kenmerkende textuur die het geschikt maakt voor toevoeging aan soepen, roerbakgerechten en salades. Probeer ze gedroogd en gerehydrateerd te gebruiken voor een extra diepe umami-smaak in je gerechten.