Lakzwam - Reishi - Pluggen

Benodigdheden:

  • Ganoderma Lingzhi (Reishi / Lakzwam) pluggen
  • Bijgeleverde wax
  • Een hardhouten stam of hardhouten blok (bij voorkeur eik, beuk of een ander geschikt hardhout)
  • Boormachine met een 9 mm houtboor
  • Schep (voor het ingraven van de stam)

Stap 1: Voorbereiden van de stam of het houtblok

Zorg ervoor dat je een gezonde hardhouten stam of hardhouten blok gebruikt, zonder tekenen van ziekte of andere schimmelgroei. Het hout moet vers zijn, bij voorkeur binnen 6-8 weken na het kappen.

Stap 2: Boren van gaten

Boor gaten van ongeveer 40 mm diep in de stam of het houtblok met een 9 mm houtboor. De gaten moeten op een afstand van ongeveer 15 cm van elkaar liggen in een ruitvormig patroon. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak van de stam of het houtblok bedekt met gaten.

Stap 3: Inoculeren en wax aanbrengen

Duw de Reishi pluggen in de geboorde gaten totdat ze gelijk liggen met het oppervlak van het hout. Het is belangrijk dat de pluggen goed in de gaten passen, zodat ze niet loskomen.

Dek de pluggen af met stukjes kneedbare wax of smelt de bijgeleverde wax au bain-marie of in een waxsmelter. Gebruik een kwast om de gesmolten wax voorzichtig over de pluggen en de geboorde gaten aan te brengen. Zorg ervoor dat de gaten volledig bedekt zijn met een dunne laag wax.

Stap 4: Plaatsing en verzorging

Plaats de geïnoculeerde stam in een schaduwrijke omgeving. Graaf een gat en plaats de geïnoculeerde stam of het houtblok verticaal in het gat, zodat ongeveer de helft van de stam boven de grond uitsteekt. Vul het gat met aarde en zorg ervoor dat de stam stevig staat.

Stap 5: Geduld en observatie

Het duurt enkele maanden voordat het Reishi mycelium zich volledig door het hout heeft verspreid en vruchtlichamen begint te produceren. Dit proces kan 6 tot 18 maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden. Gedurende deze tijd is het belangrijk om geduldig te zijn en regelmatig te controleren op tekenen van groei. Als het goed is, zal na enkele maanden groei van mycelium te zien zijn bij de jaarringen.

Stap 6: Oogsten

Zodra de Ganoderma Lingzhi (Reishi / Lakzwam) zich beginnen te ontwikkelen, groeien ze meestal snel. Oogst de paddenstoelen als ze volgroeid en stevig zijn, voordat ze te oud worden. Gebruik een scherp mes om de paddenstoelen dicht bij het hout af te snijden.

Stap 7: Genieten

Reishi staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt in thee en tincturen. Je kunt ook proberen het te verwerken in soepen, sauzen of andere gerechten. Bewaar de verse paddenstoelen in de koelkast en consumeer ze binnen een redelijke tijd na het oogsten.