Berkenweerschijnzwam - Chaga - Pluggen

Benodigdheden:

  • Berkenweerschijnzwam pluggen
  • Bijgeleverde wax
  • Levende berkenstam
  • Boormachine met een 8-10 mm houtboor

Stap 1: Selecteer een geschikte levende berkenstam

Kies een levende berkenstam met wortels die nog in de grond staan of een gehele berkenboom.

Stap 2: Boren van gaten

Boor gaten van ongeveer 40 mm diep in de berkenstam met een 9 mm houtboor. De gaten moeten op een afstand van ongeveer 15 cm van elkaar liggen in een ruitvormig patroon. Bedek het hele oppervlak van de stam met gaten.

Stap 3: Inoculeren en wax aanbrengen

Duw de Berkenweerschijnzwam pluggen in de geboorde gaten totdat ze gelijk liggen met het oppervlak van het hout. Dek de pluggen af met stukjes kneedbare wax of smelt de bijgeleverde wax au bain-marie of in een waxsmelter. Gebruik een kwast om de gesmolten wax voorzichtig over de pluggen en de geboorde gaten aan te brengen.

Stap 4: Plaatsing en verzorging

Plaats de geïnoculeerde berkenstam terug in de grond, zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn met aarde. Plaats de stam in een schaduwrijke omgeving en houd de grond rondom de stam vochtig door regelmatig water te geven.

Stap 5: Geduld en observatie

Het duurt enkele maanden voordat het Berkenweerschijnzwam mycelium zich volledig door de stam heeft verspreid en vruchtlichamen begint te produceren. Gedurende deze tijd, controleer regelmatig op tekenen van groei.

Stap 6: Oogsten

Chaga is behoorlijk hard. Gebruik een hamer of bijl op de berkenweerschijnzwam te oogsten 

Stap 7: Geniet van de oogst

Berkenweerschijnzwam wordt voornamelijk gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen. Maak een thee of tinctuur van de geoogste paddenstoelen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen.

Het is belangrijk op te merken dat het cultiveren van Berkenweerschijnzwam op levende bomen zorgvuldige aandacht en verzorging vereist om de gezondheid van de boom te behouden en een succesvolle oogst te garanderen.