Eikhaas - Maitake - Pluggen

Benodigdheden:

Eikhaas pluggen (Grifola frondosa)
Bijgeleverde wax
Een hardhout stam of hardhouten blok
Boormachine met een 8-10 mm houtboor
Schep (voor het ingraven van de stam)

Stap 1: Voorbereiden van de stam of het houtblok

Zorg ervoor dat je een gezonde eikenstam of eikenhouten blok gebruikt, zonder tekenen van ziekte of andere schimmelgroei. Het hout moet vers zijn, bij voorkeur binnen 2-4 weken na het kappen. De stam of het houtblok moet ongeveer 50 cm lang zijn en een diameter van 20-40 cm hebben.

Stap 2: Boren van gaten

Boor gaten van ongeveer 35-40mm diep in de stam of het houtblok met een 8-10 mm houtboor. De gaten moeten ongeveer 2-3 cm diep zijn en op een afstand van ongeveer 15 cm van elkaar liggen in een ruitvormig patroon. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak van de stam of het houtblok bedekt met gaten.

Stap 3: Inoculeren en wax aanbrengen

Duw de Eikhaas pluggen in de geboorde gaten totdat ze gelijk liggen met het oppervlak van het hout. Het is belangrijk dat de pluggen goed in de gaten passen, zodat ze niet loskomen.

Dek de pluggen af met stukjes kneedbare wax of smelt de bijgeleverde wax au bain-marie of in een waxsmelter. Gebruik een kwast om de gesmolten wax voorzichtig over de pluggen en de geboorde gaten aan te brengen. Zorg ervoor dat de pluggen volledig bedekt zijn met een dunne laag wax.

Stap 4: Plaatsing en verzorging

Graaf een gat van ongeveer 20 cm diep en plaats de geïnoculeerde stam of het houtblok verticaal in het gat, zodat ongeveer de helft van de stam boven de grond uitsteekt. Vul het gat met aarde en zorg ervoor dat de stam stevig staat. Plaats de geïnoculeerde stam in een schaduwrijke omgeving. Het is belangrijk om het hout vochtig te houden, dus besproei de stammen met water tijdens hele droge periodes.

Stap 5: Geduld en observatie

Het duurt enkele maanden voordat de Eikhaas mycelium zich volledig door het hout heeft verspreid en vruchtlichamen begint te produceren. Dit proces kan 6 tot 18 maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden. Gedurende deze tijd is het belangrijk om geduldig te zijn en regelmatig te controleren op tekenen van groei. Als het goed is, zal na enkele maanden groei van mycelium te zien zijn bij de jaarringen.

Stap 6: Oogsten

Zodra de Eikhaas paddenstoelen zich beginnen te ontwikkelen, groeien ze meestal snel. Oogst de paddenstoelen als ze nog jong en stevig zijn, voordat de hoedranden omkrullen en de sporen vrijkomen. Gebruik een scherp mes om de paddenstoelen dicht bij het hout af te snijden.

Stap 7: Genieten

Eikhaas is heerlijk en veelzijdig in de keuken. Ze zijn het lekkerst als ze worden gebakken. Probeer ze in soepen, sauzen, roerbakgerechten of als bijgerecht. Bewaar de verse Eikhaas in de koelkast en consumeer ze binnen een week na het oogsten