Goudvliesbundelzwam - Chestnut - Broed

Gebruik het broed zo snel mogelijk na ontvangst of bewaar het maximaal enkele weken in de koelkast.

Benodigdheden:

  • Goudvliesbundelzwam broed (70 gram)
  • Steriel substraat (bijvoorbeeld een mengsel van hardhoutzaagsel en sojahullen)
  • Snelkookpan of andere verhittingsmethode voor sterilisatie
  • Schone werkomgeving

Voorbereiding van het substraat:

Bereid een geschikt steriel substraat voor, zoals een mengsel van hardhoutzaagsel en tarwezemelen. Steriliseer het substraat met behulp van een snelkookpan gedurende 2 uur, of verhit het substraat voor een langere tijd op een lagere temperatuur om sterilisatie te bereiken.

Inoculatie:
Voeg het Goudvliesbundelzwam broed toe aan het gesteriliseerde substraat in een schone werkomgeving. Meng het broed gelijkmatig door het substraat. Gebruik ongeveer 1:10 verhouding broed tot substraat, dus 70 gram broed is voldoende voor ongeveer 700 gram substraat.

Incubatie:
Plaats het geïnoculeerde substraat in een donkere ruimte met een temperatuur tussen 12°C en 19°C. Laat het mycelium groeien en het substraat volledig koloniseren. Dit kan enkele weken duren.

Groei- en vruchtlichaamvorming:
Zorg voor de juiste omstandigheden voor de groei en vruchtlichaamvorming van de Goudvliesbundelzwammen. Houd de temperatuur tussen 12°C en 19°C. Om de luchtvochtigheid hoog te houden, kun je het substraat bedekken met een plastic zak met gaten voor ventilatie. Plaats de zak op een natte doek om de luchtvochtigheid rondom het substraat te verhogen. Besproei de binnenkant van de zak regelmatig met water om een hoge luchtvochtigheid te behouden, vooral tijdens de vorming van primordia.

Oogsten:
Oogst de Goudvliesbundelzwammen wanneer ze volgroeid zijn en voordat de hoedranden beginnen om te krullen. Trek de zwammen van het substraat. Er zal dan wat substraat meekomen, maar er blijven op die manier zo min mogelijk restjes zwam op het substraat achter.

Bewaren:
Bewaar de geoogste Goudvliesbundelzwammen in een papieren zak in de koelkast. Ze blijven ongeveer een week vers.

Genieten:
Goudvliesbundelzwammen zijn heerlijk en veelzijdig in de keuken. Probeer ze in soepen, sauzen, wokgerechten of als bijgerecht.

Tweede oogst:
Na de eerste oogst is het mogelijk om een tweede oogst te verkrijgen. Houd de omstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid hetzelfde als tijdens de vruchtlichaamvorming van de eerste oogst. Na verloop van tijd zullen er weer nieuwe primordia ontstaan, en uiteindelijk zullen er nieuwe Goudvliesbundelzwammen groeien die klaar zijn om te oogsten.

Opruimen:
Wanneer je klaar bent met het kweken van Goudvliesbundelzwammen, verwijder je het substraat uit de kweekzak of container. Het substraat kan worden gecomposteerd of gebruikt als bodemverbeteraar in de tuin.
Deze handleiding zou je op weg moeten helpen met het succesvol kweken van Goudvliesbundelzwammen met behulp van het broed. Veel succes en geniet van je zelfgekweekte paddenstoelen!