Pruikzwam - Lion's Mane - Kweekset Handleiding

 1. Introductie:

  De Pruikzwam (Lion's Mane / Hericium Erinaceus) is een heerlijke en gezonde paddenstoel met een unieke smaak en textuur. Deze handleiding helpt je om succesvol Pruikzwammen te kweken met onze kweekset.

 2. Inhoud van de kweekset:

  De kweekset bevat substraat bestaande uit Master's Mix, een combinatie van sojahullen en hardhout. Het mycelium van de Pruikzwam is al in het substraat aanwezig, het heeft alleen nog even nodig om zichtbaar te worden.

 3. Benodigdheden:

  Naast de kweekset heb je een plantenspuit en/of een vochtige doek nodig. Nadat de sneetjes zijn wordt aanbevolen om dagelijks te sproeien totdat er paddenstoelen beginnen te groeien.

 4. Voorbereiding:

  Haal de kweekset uit de doos. Het mycelium van de Pruikzwam heeft vaak een paar dagen nodig om te herstellen van de reis. Vouw de zak weer omhoog zoals in onderstaande afbeelding:
  pruikzwam - lions mane - hericium erinaceus - handleiding - SamZwam

  Op deze manier kan het mycelium weer ademen en het laatste stukje kolonisatie volbrengen.


  Puikzwam handleiding Lion's Mane guide. Sneetjes maken

  Zodra je kleine witte bolletjes ziet ontstaan op het substraat (mini pruikzwammen) is het tijd om de sneetjes te maken. Maak twee sneetjes van ongeveer 5 cm in het blok, bij voorkeur op de plekken van de zwarte lijntjes op de bovenstaande foto. Vouw dan de kweekset weer dicht zoals bij ontvangst. Hiervoor kun je het bijgeleverde elastiek gebruiken. Plaats de kweekset op een schone ondergrond. Door de kweekset op een vochtige doek op een bord te plaatsen verhoog je de luchtvochtigheid in de directe omgeving. Zorg ervoor dat de omgeving waarin je de kweekset plaatst vrij is van tocht.

 5. Verzorging en onderhoud:

  De Pruikzwam heeft een hoge luchtvochtigheid en voldoende zuurstof nodig om goed te groeien. Idealiter zou de luchtvochtigheid rond de 70-80% moeten liggen, maar onze strain is geselecteerd om ook bij lagere luchtvochtigheid goed te kunnen groeien. Houd de temperatuur tussen 18-24°C voor optimale groei.

 6. Oogsten:

  Het juiste moment om de Pruikzwammen te oogsten is wanneer de sporen nog niet zijn vrijgegeven. Dit is meestal wanneer de 'manen', oftewel de tandachtige structuren van de zwam, hun maximale lengte hebben bereikt en voordat ze beginnen te verkleuren of te verschrompelen. De zwam heeft dan nog een helderwitte kleur. Je kunt de Pruikzwammen voorzichtig van het substraat trekken. Probeer zo min mogelijk resten achter te laten op het substraat. Je kunt twee oogsten verwachten van deze kweekset, waarvan de eerste het grootst. Met wat geluk kan er nog een kleine derde oogst komen, maar tegen die tijd zal de kweekset bijna volledig uitgeput zijn. Tussen de oogsten door, zorg voor voldoende vochtigheid om een tweede groei te stimuleren.

 7. Bewaren:

  Bewaar de geoogste Pruikzwammen in een papieren zak in de koelkast. Ze blijven ongeveer een week vers, maar controleer ze regelmatig op tekenen van bederf zoals verkleuring of een onaangename geur.

 8. Receptsuggesties:

  De Pruikzwam is veelzijdig en smakelijk in diverse gerechten. Probeer bijvoorbeeld Pruikzwam crabcakes, een heerlijke en unieke manier om van deze paddenstoel te genieten.

Veel succes met het kweken van je Pruikzwammen! Mocht je vragen of problemen hebben, stuur dan een foto naar 0630615633 voor hulp en ondersteuning.