Pruikzwam - Lion's Mane - Pluggen

Benodigdheden:

Pruikzwam pluggen
Bijgeleverde wax
Een vers, onbehandeld loofhouten stam of blok
Boormachine met een 8-10 mm houtboor

Stap 1: Voorbereiden van de stam of het houtblok

Gebruik een gezonde hardhouten stam, zoals beuk, eik, of esdoorn, zonder tekenen van ziekte of andere schimmelgroei. Het hout moet vers zijn, bij voorkeur binnen 2-4 weken na het kappen. De stam of het houtblok moet ongeveer 50 cm lang zijn en een diameter van 20-40 cm hebben. Je kunt ook een stobbe van een omgehakte hardhouten boom gebruiken.

Stap 2: Boren van gaten

Boor gaten van ongeveer 35-40 mm diep in de stam of het houtblok met een 8-10 mm houtboor. De gaten moeten op een afstand van ongeveer 15 cm van elkaar liggen in een ruitvormig patroon. Bedek het hele oppervlak van de stam of het houtblok met gaten.

Stap 3: Inoculeren en wax aanbrengen

Duw de Pruikzwam pluggen in de geboorde gaten totdat ze gelijk liggen met het oppervlak van het hout. Dek de pluggen af met stukjes kneedbare wax of smelt de bijgeleverde wax au bain-marie of in een waxsmelter. Gebruik een kwast om de gesmolten wax voorzichtig over de pluggen en de geboorde gaten aan te brengen.

Stap 4: Plaatsing en verzorging

Plaats de geïnoculeerde stam of het houtblok in een schaduwrijke omgeving. Houd het hout vochtig door het te besproeien met water tijdens droge periodes.

Stap 5: Geduld en observatie

Het duurt enkele maanden voordat het Pruikzwam mycelium zich volledig door het hout heeft verspreid en vruchtlichamen begint te produceren. Gedurende deze tijd, controleer regelmatig op tekenen van groei.

Stap 6: Oogsten

Oogst de Pruikzwam wanneer de stekels lang en stevig zijn, maar voordat ze beginnen te verkleuren of verwelken. Gebruik een scherp mes om de paddenstoelen dicht bij het hout af te snijden.

Stap 7: Genieten

Pruikzwam heeft een milde, zoete smaak en een textuur die lijkt op die van kreeft of krab. Probeer ze te bakken in boter met een vleugje knoflook en peterselie, of voeg ze toe aan soepen en sauzen. Ze zijn ook heerlijk in een pasta of risotto.