Handleiding - Roze Oesterzwam kweekset

Handleiding - Roze Oesterzwam kweekset

STAP 1

Haal de kweekset uit de doos.

STAP 2

Snijd met een scherp mesje of een schaar 1 of meerdere kruisjes van ongeveer 3 bij 3 cm in het plastic op plekken waar het mycelium al goed is doorgegroeid. Uit deze kruisjes zullen de paddenstoelen groeien.
De plaats van de kruisjes maakt niet veel uit. Het mycelium zal zelf opmerken waar het meeste zuurstof vandaan komt en daar zullen vanzelf paddenstoelen vormen.

STAP 3

Zet het blok niet in direct zonlicht staat en niet te dicht bij de verwarming. Oesterzwammen groeien het best in een zuurstofrijke omgeving met een hoge luchtvochtigheid. De badkamer en keuken zijn over het algemeen de meest geschikte plekken in huis.
Optioneel: Om de luchtvochtigheid te verhogen kun je het blok op een natte doek zetten.

De roze oesterzwam is een tropische soort die niet gewend is aan onze temperaturen en moet daarom binnen staan, tenzij het buiten warm is met een hoge luchtvochtigheid.
Na 1 dag tot 2 weken zullen de eerste kopjes zich laten zien. Houd tot die tijd het mycelium bij de kruisjes vochtig. Dit kan door water met een plantenspuit op de open plekken te spuiten. Zodra de kopjes zich laten zien hoef je niet meer te spuiten.

STAP 4

Op het moment dat de oesterzwammen niet meer hard groeien en net voordat de hoedjes helemaal zijn opengeklapt, kan er geoogst worden. De hele bundel kan van het blok afgebroken worden. De paddenstoelen kunnen nu worden verwerkt in de keuken.

STAP 5

Om een volgende oogst te bevorderen, moeten de open plekken dagelijks vochtig gehouden worden. Dit kan met een plantenspuit. Na ongeveer 2 weken zullen nieuwe paddenstoelen zich beginnen te vormen.

Het hele proces kan 1 tot 3 keer worden herhaald. Wanneer het blok volledig is uitgeput kan het uitstekend dienen als compost.